Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Wet Schenk- en Erfbelasting

Zoals al eerder gesproken over een opknapbeurt voor uw schadeverzekeringen, zo kan uw testament ook een opknapbeurt gebruiken.

Het is uiteraard handig om zo eens in de vijf jaar uw testament opnieuw te laten bekijken, indien uw gezinssituatie is veranderd. Een scheiding of een nieuwe partner kan hier veel in veranderen. Maar wettelijke veranderingen kunnen hierbij ook een grote rol spelen. Met ingang van 1 januari 2010 zijn er namelijk een aantal zaken drastisch veranderd, waardoor eerder vastgelegde afspraken fiscaal niets meer kunnen inhouden. Om nu te weten of deze veranderingen ook bij u een rol kunnen spelen kan het verstandig zijn contact te houden met uw notaris.


Naamswijziging

Maar ook het successierecht is veranderd. Ten eerste is de wet van naam veranderd. Men spreekt nu over de Wet schenk- en erfbelasting. Ten tweede zijn de belastingtarieven verlaagd.

Verhoging vrijstellingen erfbelasting

Hieronder ziet u schematisch weergegeven wat de verhoogde bedragen zijn die vrijgesteld zijn van deze erfbelasting.

Partner € 600.000
Kinderen en kleinkinderen €   19.000
Overige erfgenamen €     2.000


Aangepaste tarieven erfbelasting

Over de bedragen hoger dan bovenstaande vrijstellingen moet belasting betaald worden. Over de rest tot € 118.000 boven de vrijstelling moet betaald worden:

Kinderen en partner 10 %
Kleinkinderen 18 %
Overige erfgenamen 30 %


 Over het resterende deel boven de € 118.000 moet betaald worden: 

Kinderen en partner 20 %
Kleinkinderen 36 %
Overige erfgenamen 40 %


Dit betekent dat de partner en kinderen voor maximaal 20% aangeslagen kunnen worden. Ook een grote verandering is dat overige erfgenamen voorheen tot maximaal 68% werden belast. Nu is dat dus maximaal 40%.

Indien u niet getrouwd bent, maar wel een notarieel samenlevingscontract hebt (naast het testament), is het hebben van dit contract één van de manieren om tot € 600.000 belastingvrij te kunnen erven. Overigens is bij veel pensioenfondsen een samenlevingscontract een vereiste om nabestaandenpensioen te kunnen ontvangen.


Schenking ouder-kind

Tevens is de éénmalige schenking die door een ouder gedaan kan worden aan een kind in de leeftijd van 18 t/m 35 jaar verhoogd. Voorheen was dit €  24.000. Met ingang van 1 januari kan er ook gekozen worden voor een éénmalige schenking van €  50.000 belastingvrij, mits dit ingezet gaat worden voor een studie of de aankoop van een huis. Het heeft dus wel zijn beperkingen.

Hou dus goed en regelmatig contact met uw notaris.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 30-03-2010. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.