Ondernemersrisico’s – Verzekeren of niet?

Welke risico’s verzeker je als ondernemer en welke draag je zelf? Soms kun je niet zonder verzekeringen.

Risico’s horen bij het ondernemerschap, maar soms moet je ze wel verzekeren. Ze kunnen het voortbestaan van jouw bedrijf bedreigen. Hoe ga je hier om?

Bij risico’s denk je aan brand of inbraak, maar er zijn ook risico’s die uit een compleet andere hoek kunnen komen. Een door jouw bedrijf verkocht product veroorzaakt bijvoorbeeld schade aan de koper van het product. Of je hebt een adviserend beroep en het gegeven advies pakt niet goed uit en veroorzaakt schade aan bezittingen van je opdrachtgever. Je kunt de risico’s zoveel mogelijk beperken en door het te verzekeren kun je de financiële gevolgen van de schade opvangen.

Hoe groot is het risico en wat is de financiële impact?

Een motorrijtuig moet je verplicht verzekeren tegen schade door aansprakelijkheid. Je kunt de schade aan het voertuig zelf ook verzekeren met een cascoverzekering. Als het bijvoorbeeld een oudere auto betreft, kun je besluiten om de schade aan de eigen auto zelf te dragen. Dezelfde afweging kun je ook maken voor andere risico’s.  Aansprakelijk zijn voor een omvangrijke schade kan de ondergang van jouw onderneming betekenen. Je kunt er zelfs ook privé failliet van gaan.

Ga je niet verzekeren? Beperk dan de risico’s

Als je besluit om het risico van brand en inbraak niet te verzekeren, moet je in ieder geval aandacht hebben voor het treffen van preventiemaatregelen. Een beginnende brand kun je blussen met een sproei installatie of met brandblussers. De kans op een inbraak kun je verkleinen met inbraakpreventie, maar wanneer inbrekers het echt op jouw pand gemunt hebben, gaat het ze lukken om binnen te komen. Een brand kun je natuurlijk niet honderd procent voorkomen met preventie.

Welke risico’s verzekeren andere ondernemers?

De verzekeraar Allianz heeft onderzocht welke verzekeringen ondernemers in de zakelijke dienstverlening kiezen. Hieruit blijkt dat de meest afgesloten verzekeringen de volgende zijn:

  • Aansprakelijkheidsverzekering – 92% van de ondernemers kiest ervoor
  • Rechtsbijstand – 34%
  • Bedrijfsmiddelen (bijvoorbeeld inventaris- en goederenverzekeringen) – 21%
  • Verlies van inkomen (arbeidsongeschiktheidsverzekering) – 14%
  • Verkeersverzekering – 14%

Waarom is de aansprakelijkheidsverzekering een veel afgesloten verzekering?

Door een onhandigheid of door een fout van een van de medewerkers of door de ondernemer zelf kan een kostbare schade ontstaan. De schade kan ook veroorzaakt zijn door een verkeerd advies. Een architect maakt bijvoorbeeld een foutje in een bouwtekening van een huis. Door die fout moet het huis weer deels worden afgebroken. Of nog erger, het pand stort deels in en richt letselschade aan of nog erger. Als je het risico niet verzekert, zal de gedupeerde de schade op jou of jouw bedrijf verhalen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 21-03-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.